lauantai 10. elokuuta 2013

PENTUTESTI

Pentueen pentutesti tehtiin perjantai illalla All4Dogsin hallilla. Testaajana toimi koiranomi Hanna Hautamäki. Hallin nurkasta oli aidattu alue pentutestiä varten. Itse sain seurata testin kulkua näkymättömänä hallin toisesta nurkasta.

Pentujen ensimmäinen automatka hallille meni hyvin. Vähän alkumatkasta kuului ääntelyä, mutta sitten porukka oli hyvin hiljaa. Paikanpäällä muut pennut odottivat autossa (Masin isossa häkissä), kun yhtä pentua testattiin. Alla oleva teksti kopioitu pentutestin lappusista. (Veikkaan että Janita Leinonen on tekstin kirjoittanut)

PENTUTESTISTÄ YLEISESTI

Pentutesti ei kuvaa minkälainen pentu on aikuisena, vaan antaa viitteitä koiran vahvuuksista ja heikkouksista tässä vaiheessa. Tempperamenttisille ja äkkipikaisille ihmisille sopii korkeamman pisteen omaavat pennut. Rauhallisille ja "kilteille" ihmisille sopii paremmin matalamman pistemäärän saaneet pennut. Testin lopputuloksen ei siis ole mikään paremmuuskilpailu, vaan erilaisille ihmisille sopii erilaiset pennut.

Jos korkeat pisteet saanut pentu laitetaan eristyksiin, ilman positiivisia kokemuksia, sen käytös vastaa aikuisena pentutestin matalaa pistetasoa. Jos taas matalat pisteet saanutta pentua sosiaalistetaan paljon ja nähdään vaivaa heikkouksien työstämiseksi, se vastaa aikuisena korkeamman pistetason pentua. Pentutestin tarkoituksena on löytää sopivanluonteinen pentu uudelle omistajalleen ja antaa eväitä koiran heikkouksien vahvistamiseen ja vahvuuksien ylläpitämiseen. Perimä asettaa rajat koiran toimintakyvylle ja hermorakenteelle, mutta loppuelämän kokemukset muokkaavat kuitenkin 80% koiran käyttäytymisestä aikuisiässä.

Osio 1 kuvaa luottamusta vieraaseen ihmiseen. Jos pentu saa tästä osiosta matalat pisteet, sille pitää antaa paljon positiivisia kokemuksia vieraista ihmisistä.

Osiot 2, 11 ja 12 kuvaavat koiran luontaista toimintakykyä. Toimintakyky on tärkeää koiralle vieraissa ja uusissa tilanteissa. Kotikoiralle tällaisia tilanteita tulee vastaan harvemmin, kisakoiralle useinkin. Harrastuskoiraa valittaessa toimintakyky on yksi tärkeimmistä minaisuuksista. Mikäli pentu saa tästä osiosta matalat pisteet, sille pitää antaa paljon erilaisia kokemuksia, viedä sitä erilaisiin paikkoihin, alustoille, tapahtumiin jne. Mitä enemmän koira saa kokemuksia, sitä vähemmän sen vastaan tulee uusia yllättäviä tilanteita, joihin sille ei ole valmista toimintamallia.

Osiot 3 ja 14 kuvaavat kiinnostusta ihmiseen ja laumaviettiä. Jos pentu saa näistä osioista matalat pisteet, sille pitää järjestää päivittäin kahdenkeskeistä aikaa yksin ihmisen kanssa (ilman muiden koirien läsnäoloa): leikkimistä, koulutusta, ulkoilua ja yhdessäoloa.

Osio 4 kuvaa taistelutahtoa. Todellinen taistelutahto selviää, kun pentu joutuu uuteen tilaan, uuden ihmisen ja vieraan lelun kanssa. Leikkiminen on yksi vahvimmista motivointikeinoista, joten jos haluat koirastasi harrastuskoiran, leiki sen kanssa eri paikoissa. Lenkin varrella, kylässä, koirakentällä... Moni koira leikkii kotona, mutta koirakentällä ei kiinnostakaan. Opeta pentu alusta asti leikkinmään joka paikassa sinun kanssasi. Leikkimisellä motivointi on pidemmän päälle helmpompaa kuin ruualla motivointi.

Osio 5 kuvaa saalisviettiä ja dominanssia. Tässä osiossa korkeat pisteet saanut pentu alkaa helposti jahdata aikuisena kaikkea nopeasti liikkuvaa, kuten polkupyöriä, juoksijoita ja toisia koiria. Puutu tällaiseen käytökseen ajoissa. Saalisviettiä ei voi koirasta poistaa, mutta sen voi suunnata sallittuihin kohteisiin.Jos halaut harrastuskoiran, kannattaa ylläpitää lelun tuomista sulle, jolloin lelulla palkkaaminen helpottuu. Dominoivat koirat mielellään omivat kaiken itselleen ja lähtevät lelun kanssa ihmisestä poispäin.

Osio 6 kuvaa keskittymistä. Pidä tätä yllä ensimmäisen vuoden ajan paikallaolo- ja katsekontaktiharjoituksilla riippumatta pentutestin pisteistä. Älä anna koiran saada tahtoaan läpi vinkumalla, hyppimällä, haukkumalla tms. ei toivotulla käytöksellä. Voit vaatia jo seitsemän viikon ikäistä pentua rauhoittumaan ennen ruokakipon lattialle laittamista.

Osioit 7 ja 8 kuvaavat dominanssia, kuinka paljon pentu taistelee vastaan epämukavassa tilanteessa. Lapsiperheet ja "kiltimmät" ihmiset pääsevät helpommalla matalamman pistemäärän pennun kanssa. Mikäli pentusi saa korkeat pistemäärät näistä osioista, tee pentusi kanssa johtajuusharjoituksia ja kouluta määrätietoisesti pennusta lähtien.

Osio 9 kuvaa äänihekkyyttä. Tee ääniharjoituksia ensimmäisen vuoden ajan, riippumatta pisteistä. Anna pennulle leluksi kolinatölkki ja soita säännöllisesti ääni-cd:tä. Jos tähtäät kisakoiran kanssa korkealle, voi matalat pisteet täsät osiosta saava pentu, menettää toimintakykynsä metelöivästä katsomosta, kuulutuksista, ympäristöstä kuuluvista laukauksista tai ukkosesta johtuen.

Osio 10 kuvaa kipuherkkyyttä. Tästä osiosta matalat pisteet saava pentu lopettaa toimintansa pienestäkin kivusta, kun esim. hakumetsässä osuu risu rintaan.

Osio 14 kertoo kuinka koira suhtautuu tässä vaiheessa muihin koiriin ja onko se leimautunut enemmän koiriin vai ihmisiin. Jos pentu jää kiehnäämään peiliin tai hakee turvaa peilistä testin yllättävien tapahtumien aikana, se on ollut paljon pentuesisarustensa tai muiden koirien seurassa. Pidä tällaista koiraa päivittäin yksin ihmisen kanssa, ilman muita koiria. Jos koira saa tästä osiosta matalat pisteet, anna sille paljon positiivisia kokemuksia eri-ikäisistä koirista, eri roduista ja molemmista sukupuolista, ettei sille tule ongelmia myöhemmin muiden koirien suhteen.
Älä anna koskaan kenenkään toisen koiran runnoa tai pelotella pentuasi, ainun tehtäväsi on suojella sitä. Koirien tehtävä ei ole keskenään "ratkaista välejään", kuten uskottiin vuosikymmieniä sitten. Koira vaan menettää luottamuksen sekä muihin koiriin, että sinuun, jos näin tapahtuu !

Vinkuminen ja kuormittuminen (lukkoon meneminen) jonkin osion kohdalla tai testin loppuosassa kertoo heikommasta hermorakenteesta.

1. KÄYTTÄYTYMINEN SYLISSÄ
5p Erittäin rentoutunut / innokas
4p Hyvin rentoutunut
3p Melko rentoutunut / mielistelee, kynnet hieman esillä
2p Jännittää
1p Paniikki

2. ROHKEUS
5p Tulee rohkeasti ja reippaasti, häntä ylhäällä
4p Tulee rohkeasti, häntä alhaalla
3p Varovainen, ei lähden heti liikkeelle, liikkuu hitaasti / matalana
2p Kestää kauan, ryömii, arkailee, liikkuu kutsuttaessa
1p Ei liiku, pakenee, vinkuu, tärisee

3. KONTAKTI IHMISEEN
5p Avoin, ystävällinen, vapautunut, puree, kipeää syliin
4p Ottaa kohtuullisen hyvin kontaktia
3p Pientä epävarmuutta / haluttomuutta
2p Jännittää, hieman väistää, on matalana
1p Ei kontaktia, pelkää, pakenee

4. TAISTELUTAHTO
5p Taistelee keskittyneesti, murisee, hyvä ote
4p Taistelee kohtuullisesti, hyvä ote, ei murise
3p Puree kevyesti, luopuu / irtoaa helposti
2p Puree kevyesti, ei taistele
1p Ei pure, jahtaa hieman

5. NOUTAMINEN / SAALISVIETTI
5p Ryntää perään, vie lelun pois
4p Ryntää perään, jää sinne
3p Ryntää perän, tuo takaisin
2p Menee perään hitaasti / viiveellä
1p Ei lähde perään

6. KOULUTETTAVUUS
5p Hyppii vasten, riehakas, ei keskity, vinkuu
4p Tekee keskittyneesti, jatkuvalla mielenkiinnolla
3p Istuu muutaman kerran, ei onnistuneesti
2p Istuu muutaman kerran, touhuaa muuta välillä
1p Ei kiinnostuntekemään mitään

7. DOMINOIVUUS / ALISTUMINEN
5p Taistelee voimakkaasti, puree, murisee
4p Taistelee voimakkaasti
3p Taistelee osan aikaa
2p Rentoutuu
1p Paniikissa, vitrsaa alleen, jäykistyy kauhusta

8. PALAUTUMINEN
5p Palautuu välittömästi, häntä ylhäällä
4p Palautuu melko nopeasti, häntä alhaalla
3p Palautuu hitaasti
2p Palautuu jotenkin
1p Ei pysty palautumaan, virtsaa

9. ÄÄNIHERKKYYS
5p Menee heti tutkimaan
4p Menee tutkimaan varovasti
3p Pystyy toimimaan, ei mene lähelle / tulee kutsuttaessa
2p Palautuu hitaasti / ei tule lähelle edes kutsuttaessa
1p Pakenee, paniikissa, ei palaudu

10. KIVUN SIETOKYKY
5p Eireagoi
4p Reagoi pienellä tassun vedolla
3p Reagoi äännähdyksellä
2p Reagoi voimakkaasti kiljumalla
1p Pyristelee paniikissa irti

11. KÄYTTÄYTYMINEN PÖYDÄLLÄ
5p Liikkuu järkevästi ja rohkeasti, häntä ylhäällä
4p Liikkuu kohtuullisen rohkeasti, häntä alhaalla
3p Liikkuu varovasti, kynnet esillä
2p Jännittää, liikkuu hieman / matalana , yrittää pudottautua
1p Paniikissa, ei liiku, tärisee, vinkuu

12. TOIMINTAKYKY
5p Lähestyy rohkeasti, häntä ylhäällä
4p Lähestyy melko rohkeasti, häntä alhaalla
3p Lähestyy varovasti /matalana
2p Ei lähesty
1p Pakenee / ei lähesty, haukkuu, murisee

13. PEILITESTI
5p Lähestyy häntä ylhäällä
4p Lähestyy, häntä alhaalla
3p Lähestyy, kiehnää peilin ympäri
2p Ei liiku kohti
1p Murisee, haukkuu, vinkuu. pakenee

14. LAUMAVIETTI
5p Seuraa, häntä ylhäällä, puree lahjetta
4p Seuraa, häntä alhaalla
3p Seuraa kauempana / viiveellä
2p Seuraa matalana, arkaillen, häntä koipien välissä
1p Ei seuraa, pakenee

62 pistettä tai yli:
Pentu agressiivinen, dominoiva, röyhkeä ja itsevarma. Ei suositella ensimmäiseksi koiraksi, eikä lapsiperheeseen. Tarvitsee määrätietoisen kouluttajan, paljon koulutusta ja johtajuusharjoituksia. Voi olla erinomainen koira oikeissa käsissä.

48-61 pistettä:
Pentu on melko dominoiva ja itsevarma, mutta tasapainoinen. Ei helpoin vaihtoehto ensimmäiseksi koiraksi, eikä pieniä lapsia omistavaan perheeseen. Tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja johtajuusharjoituksia. Erinomainen harrastus / kisakoira.

37-47 pistettä:
Ns. helppo koira. Sopii lapsiperheisiin ja myös ensimmäiseksi koiraksi ja harrastuskaveriksi.

27-36 pistettä:
Alistuva / pehmeä koira, joka tarvitsee ystävällisen, rauhallisen ja kärsivällisen kouluttajan ja paljon sosiaalistamista.

26 pistettä tai alle:
Koira on epäsosiaalinen tai äärettömän ujo ja arka. Hermorakenne ja toimintakyky ovat heikkoja. Stressaa helposti ja reagoi liioitellusti kaikkeen. Voi kehittyä pelkopurijaksi. Ei suositella lapsiperheisiin, eikä harrastuskoiraksi. Tarvitsee kokeneen kouluttajan ja erittäin paljon sosiaalistamista.

A) Covateco Hven Urania (47 pistettä)
B) Covateco Dalwhinnie ( 55 pistettä)
C) Covateco Royal Brackla (46,5 pistettä)
D) Covateco Devils Cut (51,5 pistettä)
E) Covateco Strathmill (55,5 pistettä)
F) Covateco Talisker (57 pistettä)

           A           B            C            D             E            F
1.       3,5p       4p           3p           4p           4p           4p
2.       3,5p       4p           3,5p        3p           4p           4p
3.       4p          5p           3,5p        4,5p        5p           5p
4.       3p          3,5p        3,5p        3,5p        4p           3p
5.       3p          4p           4p           3p           4p           4p
6.       4p          4p           3,5p        4p           4p           4p
7.       2p          2p           2,5p        2,5p        2,5p        2p
8.       4p          4,5p        3,5p        4p           4p           4,5p
9.       4,5p       4p           3p           3,5p        4,5p        5p
10.     4p          5p           5p           5p           4p           5p
11.     2p          4p           2,5p        3,5p        4p           4,5p
12.     2,5p       3,5p        2,5p        4p           3,5p        4p
13.     3p          3p           3p           3p           3,5p        3,5p
14.     4p          4,5p        3,5p        4p           4,5p        4,5p

1 kommentti:

  1. Kiitos Nina! :) aukeaa tulokset hyvin noiden selostusten avulla! Hienoja pentuja jokainen! :)

    VastaaPoista